A bőr

A legnagyobb felületű érzékszervünk, felnőtteknél átlagosan 18 000 cm2.
Létfontosságú szerv: az ember élhet vakon, süketen, némán, íz és szagérzés nélkül, de nem élhet bőr nélkül. Nagyságával egyenes arányban áll az a sokféle funkció, amit ellát.
Általános szabály az embriológiából: minél korábban fejlődik ki egy szerv, alapvető fontossága annál valószínűbb.

Az érintés

Mottó: Az emberi faj számára AZ ÉRINTÉS nemcsak alapvető, hanem „MAGA AZ ALAP” (Saul Schanberg)

Az érintés a legelső érzékelés, ami kifejlődik és szerepe igazából sosem csökken, sőt, amikor a látás és hallás gyengülni kezd, ezek helyetteseként is szerepel.

Legfontosabb pozitív hatásai: segíti a növekedést, pozitívan hat az agyhullámokra, szabályozza a szívritmust, erősíti az immunrendszert.

Klinikai adatok bizonyítják, hogy az érintés minden életkorban életfontosságú az emberek számára, és az egész élet folyamán javítja az egészségi állapotot. Különösen említést érdemel csecsemő és gyermekkorban, mert az érintés érzékelése a növekedés és fejlődés legfontosabb csatornája.

Tehát érinteni, és érintéses terápiákat használni nagyon hasznos és fontos volna egészségünkért, fejlődésünkért, jóllétünkért, kultúránkért.


Az érintés fontosságát pszicho-analitikai vizsgálatok is alátámasztják:

Valós és vélt testkép problémák esetén testhatárunk, a bőr terhessé válik, börtönnek érezzük, le szeretnénk „cserélni”. Nem szívesen vállaljuk fel sem képileg, sem érintés szempontjából ezt az állapotot.

Az esztétikai problémák más területekre is kihatnak, több negatív hatást hoznak magukkal: csökken a magabiztos kiállás, szándékosan elszigeteljük magunkat jótékony hatású élethelyzetektől. Torzul az önértékelés, táplálkozási problémák, stresszesebb életmód, akár depresszió is kialakulhat ennek következtében. E pszichés torzulások megelőzését szolgálja az, ha az ember jól ismeri és felügyeli a testét, törődik vele, szeretettel gondoskodik róla.

Tehát érinteni, és érintéses terápiákat használni nagyon hasznos és fontos volna egészségünkért, fejlődésünkért, jóllétünkért, kultúránkért.